Wie kunnen een klacht indienen?
Een klacht kan worden ingediend door de cliënt, zijn vertegenwoordiger of een nabestaande van de cliënt.
Dit kan een klacht zijn op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz-klacht) of een klacht op grond van de Wet zorg en dwang (Wzd-klacht).
Wie kan de client bijstaan?
Een cliënt (of zijn vertegenwoordiger) die overweegt een klacht in te dienen kan contact opnemen met de klachtenfunctionaris die werkzaam is bij de zorgorganisatie waarop de klacht betrekking heeft. De klachtenfunctionaris adviseert over de aanpak van klachten en kan helpen bij het zoeken van een informele oplossing van de klacht.
Voor Wzd-klachten is er een cliëntenvertrouwenspersoon Wzd. Deze cliëntenvertrouwenspersoon is onafhankelijk van de zorgaanbieder en heeft onder meer de taak om cliënten, hun vertegenwoordigers of nabestaanden te adviseren en te ondersteunen bij het doorlopen van de Wzd-klachtenprocedure.
Uiteraard is het mogelijk om u tijdens de procedure, voor eigen rekening, bij te laten staan.
Waarover kunt u klagen?
U kunt een klacht indienen over de zorg- en dienstverlening van de aangesloten zorgaanbieders. Soms gebeuren er in de zorgverlening, in de zorginstelling of thuis, dingen waarvan u vindt dat deze niet moeten gebeuren of anders zouden moeten, bijvoorbeeld:
Specifieke Wzd-klachten zijn:
Daarnaast behandelt de commissie Wzd-klachten over nakoming van de volgende verplichtingen:
©2023 Klachtencommissie Zorg Midden-Holland
De Wet zorg en dwang bepaalt dat klachten over bepaalde beslissingen en verplichtingen worden behandeld door een klachtencommissie die is ingesteld door representatieve organisaties van zorgaanbieders en representatieve cliƫntenorganisaties. De klachtencommissie Zorg Midden-Holland is zo'n klachtencommissie.